www.mobarn.noVåre barnehager

SMITTEVERN

Folkehelseinstituttet og Utdanningsdirektoratet har utarbeidet en veileder om smittevern for barnehager. Veilederen skal gi råd og føringer til barnehager om drift under koronavirusutbruddet (covid-19-utbruddet). Oppdatert smittevernveileder 21.01.22

Hovedpunktene i smittevernveilederen er fortsatt:

1.  Ingen syke skal møte i barnehagen   

Det aller viktigste smitteverntiltaket er at ingen skal møte i barnehagen hvis de er syke! Barn med nyoppståtte luftveissymptomer og/eller sykdomsfølelse, skal ikke møte i barnehagen, selv om symptomene er milde. 

Barn skal holdes hjemme til allmenntilstanden er god. Barn bør følge anbefaling om testing og kan komme tilbake i barnehagen når de virker friske og er feberfrie. De kan komme tilbake selv om de har restsymptomer etter luftveisinfeksjon.  

Folkehelseinstituttets nettsider gir oppdaterte råd om syke barn.                                        

https://www.fhi.no/contentassets/367bf91901e44a81b8545fdd14ab2a0e/2021-03-25-forenklet-flytskjema-barn.pdf

2. God hygiene, god ventilasjon og forsterket renhold  

Hostehygiene og å holde avstand er avgjørende for å begrense dråpesmitte, mens håndhygiene er viktig for å hindre kontaktsmitte.                                                                                      

3. Kontaktreduserende tiltak 

Økt fysisk avstand mellom mennesker reduserer muligheten for smitte, også før symptomer på sykdom oppstår. Økt bruk av utetid i barnehagen anbefales.   

 

Veileder-om-smittevern-for-barnehager 21.01.22

Det anbefales at ansatte i barnehager ikke bruker munnbind i omgang med barn. Dersom det skal være aktuelt å bruke munnbind for ansatte, bør det foreligge en generell anbefaling om bruk av munnbind i kommunen, være gult eller rødt tiltaksnivå i barnehagen, og være en situasjon der det ikke er mulig å holde avstand til kollegaer fra andre kohorter eller til foresatte. 

Barnehageeiere og barnehager er ansvarlige for å finne de beste løsningene lokalt, og må tilstrebe å oppnå et best mulig smittevern innenfor de ulike tiltaksnivåene. Mobarn Nordbyen barnehage jobber kontinuerlig med å tilrettelegge hverdagen så smitterisikoen er så lav som mulig, samtidig som vi jobber med å ha en mest mulig normal barnehagehverdag for barna. 

Veilederen følger fortsatt Trafikklysmodellen for nivåinndeling av smitteverntiltak på grønt, gult og rødt nivå. Organisering på rødt tiltaksnivå kan medføre behov for redusert åpningstid i barnehagen da barn og ansatte organiseres i mindre kohorter, der gruppestørrelsen reduseres.

Barnehagen har en beredskapsplan med rutiner for smitteverntiltak ved grønt, gult og rødt nivå. På gult nivå som vi er i dag er en avdeling en kohort. 

Det er smittevernmyndighetene (lokale og nasjonale) som beslutter hvilket nivå tiltakene skal legges på. 

Foreldrene/foresatte kan komme inn i garderoben ved levering og henting av barna, men må holde en meters avstand til ansatte og andre foresatte og unngå trengsel på vei inn og ut av barnehagen. 

I veilederen står det at foreldresamtaler kan gjennomføres ved gult tiltaksnivå med vanlige smittevernråd. 

Viktig at foreldre/foresatte aktivt bidrar til å gjennomføre smitteverntiltakene i samsvar med veilederen, og at alle har skjerpet fokus på smittevern.

 

Monica U. Hestholm

styrer